Čo je nové v Bolge?
Do týchto riadkov som sa púšťal dlhšiu dobu. Tento rok sme si v BØLGE. predstavovali trošku ináč. Bohužiaľ, ako aj iné prevádzky, aj my sme sa museli prispôsobiť danej situácii, vymyslieť nové plány, upraviť stratégie, pričom nie vždy to bolo jednoduché. Pred viac ako dvoma rokmi sme spúšťali projekt, ktorý sa mal odlišovať od ostatných košických kaviarenských konceptov. Ako sme sa s tým popasovali, musíte posúdiť už vy, naši zákazníci. To čo nás poháňalo, bol zozačiatku mladícky entuziazmus. Kto by bol povedal, že minimálne v okruhu komunity výberovej kávy nás ľudia spoznajú tak rýchlo. To však nestačilo a preto sme museli každý deň pracovať na veciach ako zdokonaliť prevádzku, sociálne siete, náš e-shop. Na tom pracujeme doteraz. Tento rok nám ukázal mnoho vecí, ale možno aj ďalšie smerovanie ako bude v budúcnosti BØLGE. fungovať. Ukázali ste nám ho práve vašim záujmom o výberovú kávu. Avšak len postupne dochádza k adaptácii Košičanov na niečo nové, pretože pre niekoho je to iba káva, alebo ďalší startup s otáznou budúcnosťou.
Niektorí sa odradiť nedali, a pomohli BØLGE. vytvoriť vhodné podmienky pre ďalší rast. Za viac ako dva roky sme na naše poličky a mlynčeky priniesli okolo 40 pražiarní výberovej kávy. Mená ako La Cabra, Koppi Roasters, Square Mile Coffee, Workshop, Drop Coffee, Bonanza, Five Elephants a mnoho iných veľkých mien v kávovom svete. Popri nich sme vytvorili spolupráce so slovenskými pražiarňami ako je Diamonds Roastery či Spaceship Roastery. Aj oni postupne dorástli medzi takéto formáty výberovej kávy. Toto všetko by sme však nedokázali bez všetkých ľudí z Bolge, ktorí prispeli svojím know-how k súčasnej podobe kaviarne.
Pýtate sa, kam sa všetci podeli?
Jakub sa dokázal vyšvihnúť do jedného z najväčších kávových projektov- European Coffee Trips a stal sa z neho človek, ktorý sa káve venuje každú možnú voľnú chvíľu. Z Lukáša sa stal prvotriedny barista v jednej z najlepších kaviarní v Bratislave. Nikdy nezabudnem ani na Dominikove nové grafické nápady, ktoré doteraz môžete vidieť na našich oknách. Z Mareka sa stal človek, na ktorého rady ohľadne kávy nedám dopustiť. Martin sa postupne začlenil do komunity Bolge svojimi nápadmi a tak sa zo zákazníka stal poradca v oblasti marketingu. Viky, naša „brnenská ryšavka“ vždy vniesla do kaviarne množstvo nových trikov z kávového prostredia. Paťka, ktorá u nás bola iba krátku chvíľu, si splnila svoj sen a má svoju vlastná kaviareň výberovej kávy v Levoči. Sebastián a Diana, ktorých ešte stále môžete stretávať u nás, sa za ten čas naučili množstvo vecí ohľadne výberovej kávy a ťahajú nás aj v týchto ťažkých časoch. A ja? Kto ma pozná vie, že kaviarni sa venujem popri mojej práci a štúdiu PhD v oblasti kávy a jej kvality či bezpečnosti. Pracujem a stále vymýšľam veci ako zlepšiť našu značku Bolge, v poslednej dobe v online svete. Popritom sa učím nové veci v oblasti praženia kávy v Prahe v pražiarni Project Fox.
A čo bude najbližšie dni v januári? Zatiaľ platí, že do 3.1. budeme zatvorení. Situácia sa stále mení, počkáme a na novú situáciu včas zareagujeme. Všetko dopredu dáme vedieť na sociálnych sieťach. Na ceste ale máme skvelé novinky od Manhattan Coffee Roasters a aj od „rakeťákov“ zo Spaceshipu. Verím, že čoskoro si ich budete môcť vychutnať u Vás doma!
To čo prinesie nová kávová vlna roku 2021 nevieme. Čo sme sa ale naučili je prispôsobovať sa čoraz rýchlejšie zmenám. Všetci nejako tajne dúfame, že sa všetko vráti do starých koľají. Snáď sa čoskoro stretneme na skvelom espresse či filtrovanej káve u nás.
Vďaka za podporu v tomto roku a všetko dobré v novom roku 2021!
Matúš