Tri rôzne chute jednej kávy…
Viete čo ma fascinuje najviac na výberovej káve? Je to široká škála chutí pri rôznej príprave kávy. Keďže každé dobré ráno vám vyprofiluje celý deň, vždy keď vstanem rozhodnem sa, akým spôsobom si práve dnes tú svoju kávu pripravím. Tak som sa rozhodol zamerať na prípravu jedného druhu kávy, troma rôznymi „pour over“ metódami. Vybral som si Hario V60, Chemex a Kalitu. Použil som kávu z Amsterdamskej pražiarne Stooker a ich Guatemalu. Celkovo je to moja prvá skúsenosť s holandskou kávou a myslím, že celkom pozitívna. Tak, poďme na to:
Hario V60
15g kávy/225 ml vody
Vôňa orieškov, sladká, v chuti karamel, oriešky a dochuť citrusových plodov
Chemex
15g kávy/225 ml vody
Vo vôni oriešky. Chuť viac vybalansovaná, oriešky, menej ovocná mierne korenistá dochuť.
Kalita
15g kávy/225 ml vody
Vôňa sladká, oriešky. Plnšie telo, oriešky, dlhá sladká dochuť.
Pri tejto Guatemale u mňa asi vyhralo Hario V60. Najlepšie sa tam prejavil karamel a aj citrusové tóny. Ale, samozrejme sto ľudí, sto chutí.
Nazdravie 🙂