Tri rôzne chute jednej kávy…

Viete čo ma fascinuje najviac na výberovej káve? Je to široká škála chutí pri rôznej príprave kávy. Keďže každé dobré ráno vám vyprofiluje celý deň, vždy keď vstanem rozhodnem sa, akým spôsobom si práve dnes tú svoju kávu pripravím. Tak som sa rozhodol zamerať na prípravu jedného druhu kávy, troma rôznymi „pour over“ metódami. Vybral som si Hario V60, Chemex a Kalitu. Použil som kávu z Amsterdamskej pražiarne Stooker a ich Guatemalu. Celkovo je to moja prvá skúsenosť s holandskou kávou a myslím, že celkom pozitívna. Tak, poďme na to:

 

                                                                   Hario V60

20171211080535_IMG_7607

15g kávy/225 ml vody

Vôňa orieškov, sladká, v chuti karamel, oriešky a dochuť citrusových plodov

                                                                    Chemex

20171211153852_IMG_7622

15g kávy/225 ml vody

Vo vôni oriešky. Chuť viac vybalansovaná, oriešky, menej ovocná mierne korenistá dochuť.

 

                                                                        Kalita

20171212072956_IMG_7637

15g kávy/225 ml vody

Vôňa sladká, oriešky. Plnšie telo, oriešky, dlhá sladká dochuť.

 

Pri tejto Guatemale u mňa asi vyhralo Hario V60. Najlepšie sa tam prejavil karamel a aj citrusové tóny. Ale, samozrejme sto ľudí, sto chutí.

 

Nazdravie 🙂

Podeľte sa o svoje myšlienky