Prečo otvárame kaviareň práve v Košiciach?

Svet je v rukách tých, čo majú odvahu snívať“, napísal Paolo Coelho.  Všetci radi snívame. Ani u mňa to nebolo iné. Na začiatku som mal sen, mať vlastnú kaviareň, krásna predstava, že? Jasné, niekedy od sna až k jeho realizácii vedie dlhá cesta. U mňa to malo v posledných rokoch celkom rýchly spád. V mojej bývalej práci, kde som sa cez vôbec  prvú brigádu- baristu/čašníka dostal až k zodpovednosti za prevádzku sme v určitom okamihu začali spúšťať výberové kávy. Výberové kávy dovtedy v Košiciach poznala iba hŕstka ľudí, a aj tí si ju väčšinou pripravovali doma. Pre väčšinu ľudí v mojom meste je doposiaľ kávovým vrcholom espresso. O to zábavnejšie boli reakcie ľudí na prípravu kávy cez aeropress alebo V60. Niektorí ľudia si dokonca stále myslia, že je to forma nejakého okultizmu a káva pripravená takýmto spôsobom nie je ani káva.

IMG_8414

Čím viac som sa však začal ponárať do tajuplných čarov výberovej kávy, tým viac som začal zisťovať, že v Košiciach tieto inšpirácie budem hľadať len ťažko.
Začal som teda cestovať, spoznávať rôzne kúty Európy, každá jedna kaviareň, ktorú som za toto obdobie navštívil ma inšpirovala, či už v pozitívnom, ale niekedy aj v negatívnom zmysle. Avšak hlavne na týchto veciach sa človek učí. (Týmto sa chcem poďakovať všetkým ľuďom, ktorí má na týchto cestách sprevádzali, viem niekedy to bolo so mnou ťažké 😀 )
Po všetkých týchto skúsenostiach sa mi však naskytla možnosť, ktorú keby som nevyužil, pravdepodobne by som to ľutoval veľmi dlho.

Jeden známy sa ma raz spýtal, načo bude v Košiciach 51. kaviareň? Neotvárame kaviareň číslo 51. Spúšťame niečo iné, vytvárame komunitu ľudí. Myslíte si, že sa v jednom priestore nedá spojiť skupina ľudí, ktorí majú radi šport, zdravý životný štýl, kvalitnú kávu, alebo dokonca aj remeselné pivo? A tak už v najbližších mesiacoch spúšťame vôbec prvú kaviareň v Košiciach s iba výberovou kávou na mlynčekoch.

Prečo práve Košice a nie iné mesto? Myslím si, že aj v Košiciach si zaslúžime mať konečne kvalitnú kávu. Či už je to tým, že je to moje rodisko a ja mám ku Košiciam špeciálny vzťah. Alebo iba márne hľadám kaviareň s výberovou kávou v našich končinách. Nečakám, že táto cesta bude ľahká, ale načo by potom boli výzvy, ktoré sa snažíme v živote dosiahnuť?

Ľudia sú predurčení objavovať nové veci. Spoznávať nové chute. Nasadnúť na novú vlnu – možno napríklad aj na tú kávovú…..

Logo-titul-fotka (2)

Pomaly začíname poslednú etapu prestavby a príprav našej budúcej kaviarne BØLGE. Sleduj nás na Facebooku BØLGE. alebo Instagrame bolge.kosice , aby ti nič neušlo 🙂

 

Podeľte sa o svoje myšlienky